Slovník pojmov
Marmite
Marmite je tmavohnedá slaná nátierka s výraznou chuťou, vyrábaná z kvasnicového extraktu. Vzniká ako vedľajší produkt pri varení piva. Je populárna najmä vo Veľkej Británii, kde ju ľudia buď milujú, alebo nenávidia pre jej intenzívnu a špecifickú chuť.
Ako sa Marmite vyrába?
Marmite vzniká z kvasnicového extraktu, ktorý je vedľajším produktom pri výrobe piva. Tento extrakt sa ďalej obohacuje o soľ, vitamíny skupiny B a ďalšie prísady, čím získava svoju typickú výraznú chuť.
Ako chutí Marmite?
Chuť Marmite je veľmi intenzívna, slaná a umami – podobne ako sójová omáčka, ale hustejšia a koncentrovanejšia. Pre niektorých je jej chuť lahodná a návyková, pre iných však môže byť príliš výrazná až nepríjemná.
Ako sa Marmite používa?
Najčastejšie sa natiera na toast alebo chlieb, často v kombinácii s maslom. Okrem toho ju môžete použiť aj na ochutenie polievok, omáčok či mäsových jedál, kde dodá hĺbku a intenzívnu chuť umami.
Je Marmite zdravá?
Marmite obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B (najmä B1, B2, B3 a kyselinu listovú), ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nervového systému a látkovú premenu. Je však potrebné konzumovať ju s mierou, pretože obsahuje aj vysoký podiel soli.
Aký je rozdiel medzi Marmite a Vegemite?
Marmite pochádza z Veľkej Británie, zatiaľ čo Vegemite vznikol v Austrálii. Aj keď obe nátierky sú vyrábané z kvasnicového extraktu, Marmite má jemnejšiu konzistenciu a trochu sladšiu chuť, zatiaľ čo Vegemite je hustejší a výrazne slanší.